Quantcast
Channel: sofiakristina – Chalmers bibliotek
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Möten i fokus på årlig biblioteksfest

$
0
0

Mer dialog än föreläsning. Snarare samtal än presentation. Så beskriver besökarna 2016 års ChALS, när dagen lider mot sitt slut.

Schemaaktiviteterna har bockats av och mingeltimmen är kommen. Färgglada vimplar hänger kors och tvärs. På bordet i mitten av rummet ligger snittar prydligt uppradade på glansiga fat. Överallt surras det. Nya bekantskaper överröstar den dova musiken.
– Jag kommer framförallt för nätverkandets skull, säger Theodor Tolstoy, utvecklare på Kungliga Biblioteket, som är på ChALS för fjärde gången.
– I och med att evenemanget täcker så många olika ämnesområden i år, så är målgruppen bredare och nätverken därför mer värdefulla. Det finns många intressanta människor från biblioteksvärlden. Och det är en ganska liten insats att komma hit.

dsc_9138

”Det har varit fantastiskt spännande och jättekul med en dag som fokuserar på utveckling. Det är inte alltid man hinner med det i vardagen” säger Ann-Kristin Forsberg, bibliotekschef på Ersta Sköndal Högskolebibliotek.

dsc_9140

Theodor Tolstoy från Kungliga Biblioteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ChALS, Chalmers Library Annual Seminar, är snart över för i år. 2016 års tema var ett form av öppet hus, där besökarna fick chans att komma nära biblioteksmedarbetarna via småpresentationer från varje team eller projektgrupp. Fokus har legat på det personliga mötet.

– Jag kom närmare den som talade i år, vilket var en positiv förändring. Det blev en dialog. Tidigare år har biblioteket bjudit in folk som huvudtalare, men i år skedde en slags perspektivförändring, säger Theodor Tolstoy.

Maria Haglund, överbibliotekarie på KTH Biblioteket sedan första september, tror också att just mötet är någonting att ta vara på.
– Vi skulle ha nytta av att träffas och utbyta metoder. Prata om hur vi gör saker, kanske skugga kollegor och deras arbetsprocesser, för att samverka på gruppnivå. Det är kul med KTH och Chalmers. Vi kan säkert ha nytta av varandra, säger hon.

Vid sidan av nätverkande och erfarenhetsbyten, finns ChALS även till för att inspirera, något Maria Haglund tagit vara på.
– Jag har fått många roliga idéer och funderingar som jag vill bygga vidare på. Det är kul med relationen KTH och Chalmers. Vi kan säkert ha nytta av varandra, säger hon.

 

Klicka här för bildspel

 

FAKTA: ChALS 2016
Upplägg: Förmiddag med Ledningsgruppen, där Chalmers Biblioteks verksamhet presenterades, och eftermiddag tillsammans med teamen eller projektgrupperna. Avslutning med reflektion och mingel.
Tema: Nätverkande och erfarenhetsbyte.
De sju presentationerna: ”En berättelse om biblioteket” – En timme med team Webb & Kommunikation om deras webbprojekt stories.lib.chalmers.se.
”Bibliotekssystem i förändring och utvecklingen av ett fjärrlånesystem” – Team Media, som ansvarar för informationsförsörjningen, om pågående översyn av bibliotekssystemen och formulerandet av en strategi för framtiden.
”Nya lärmiljöer för framtida bibliotek” – Team Användarservice och Lärmiljöer om utvecklingen Chalmers biblioteks fysiska lokaler och service.
”Att utveckla informationskompetens nära användaren” – Team Lärandestöd om den digitala modulen CLEO, med fokus på källkritik och upphovsrätt, samt jobbet med en ny doktorandkurs.
”Personer, publikationer, projekt, impact – research.chalmers.se” – Om tjänsten som samlar och visar fram projekt, publikationer och andra forskningsaktiviteter vid Chalmers.
”Nya didaktiska verktyg och digitala kurser” – Team Blended Learning om processen att skapa och producera en MOOC.
”Att navigera mellan indikatorer och data – bibliometrins roll i Chalmers nya fakultetsmodell” – Om arbetet med att ta fram en bibliometrisk del i Chalmers nya fakultetsmodell.

Läs mer om 2016 års ChALS på www.lib.chalmers.se/chals2016 
eller gilla evenemanget på Facebook: www.facebook.com/Chals16/ 

/Sofia Andersson



Viewing all articles
Browse latest Browse all 29