Quantcast
Channel: sofiakristina – Chalmers bibliotek
Viewing all 29 articles
Browse latest View live

ChALS för hundra år sedan

$
0
0

Att begrunda tilltal och ton i en text är alltid nyttigt, vare sig du skickar mejl till kollegan, pressmeddelanden, skriver korta puffar på webben eller inlägg på intranätet. Under Team Webb & Kommunikations presentation på ChALS fick besökarna öva på just detta. Resultat blev en tidsresa. Nedan följer ett urval.

chalsblogg

”Solen skiner på K-gatan och löven från Vasaparkens träd virvlar gula och bruna runt fötterna. Det är tyst och en cykel passerar. I parken bakom landsarkivet rastar en äldre man sin hund. Det luktar höst.
Från Hvitfeldtska hörs musik från musikklasserna. I parken utanför Vasa sjukhus sitter patienter i stolar med hjul. Dom ser ut att njuta av solen, men får mig att fundera lite över livets förgänglighet. Kommer upp mot det stora grå huset som är det första jag ser av Chalmers. På andra sidan ringer klockorna i Johannebergskyrkan.”

”När jag stängde dörren morgonen 21 september hade jag ingen aning om att den dagen skulle förändra min syn på bibliotek. De fuktiga rödlätta löven låg dränkta i dagg när hästdroskan stannat vid Orrebacksgatan. ”Graham Brothers, Stockholm” stod det i sliten målarfärg på droskan. Den hade nog kört många soldater under krigsåren till LVG på Kviberg i Östra Göteborg. Soldathemmet såg överfullt ut när jag tittade ut. Mitt under brinnande krig skulle alltså jag ta mig till Chalmers bibliotek. En smått märklig tanke att behöva bedriva högre studier när jag inte ens visste om min far skulle komma hem igen. Hade jag inte haft mitt handikapp så hade jag ju inte suttit här. Istället fick jag förmånen att sitta i kunskapens finaste rum. Utan att behöva tänka på krig, ensamhet. Sjökapten, ett drömyrke – kände jag. Måtte kriget vara slut när jag avslutat mina studier.”

”Höstmorgon, 1916. Frukost, svart beskt kaffe som min make bränt vid på väg till hamnen. Nerför trappan, Anderssonskans pojk skriker nåt om att Chalmers bibbla kommer stänga innan jag klapprat ned för trappen. Slyngeln syftar nog på mina höga klackar. Ingen uppfostran, slyngeln. Ut i regnet, förbi Styrbjörns Tobak. I Somme fortgår striderna, tyskarna har tydligen vunnit terräng. Ska väl göra Hubert, min pyssling, glad. Han har ju alltid gillat tysk disciplin.
Nåja, klapprar vidare i regnet. Uppför Aschebergsgatan, doften från Else Johnsons charkuteri får mig att reflexmässigt hålla för näsan. Vad gör de med sitt restavfall? Mogen som franska ostar?
Nåja, Landala nästa – vädret bittert. Solen tittar fram, snart katalogisera med Maja. Ljuvliga Maja, bibliotekets siare. I går pratade hon om att biblioteket skulle vara helt webbifierat om 100 år. Vad nu det ska betyda?! Stolla, hon pratar som hon har förstånd till. Fast det förstås, hon siade ju också om mordet på Franz Ferdinand 1914.”

”Tog den tidiga spårvagnen, denna krispiga och ljumma höstmorgon mot universitetet. Jag möttes av cyklar, promenerande herrar och damer, alla glada och vackra. Jag hittade ett äpple på marken som jag satte tänderna i.”

”Jag svettas. Klänningen klibbar runt låren & jag känner svetten rinna längs ryggraden. Tågvisslan tjuter när tåget bromsar in på stationen. Jag möts av ett myller av människor då jag kliver av. En familj med koffertar i händerna håller nästan på att springa omkull mig på sin väg till en annan perrong. Jag har förstått att Chalmers ska ligga i vad som närmast liknar ödemarken & för att hinna måste jag få tag på en droska. Jag hastar ut genom stationsdörrarna för att försöka få tag på en.
Det är varmt. Onaturligt varmt för att vara den 21 september. Jag torkar pannan med en näsduk & försöker få ögonkontakt med droskföraren. Han kommer mig till mötes & hjälper mig med min väska & mig upp i vagnen. Det fläktar skönt när vi skumpar iväg & jag sitter i skuggan & försöker få ordning på mitt anlete med hjälp av handspelen & pudret. Jag ska träffa bibliotekschefen & vill se anständig ut.”

”Jag kliver på tåget i Kristianstad på morgonen, hittar min kupé. Tåget tjuter och ångan visslar när vi lämnar stationen. Jag har sällskap av ett par på väg till en syster i Borås. Vi konverserar artigt.
Som tidsfördriv stickar jag på en tröja till min äldsta son – en gul. Tåget kränger fram och ibland måste jag hålla blicken på horisonten för att dämpa illamåendet. Utanför fönstret svischar landskapet förbi – skog, hagar, smutsiga bakgårdar.
Göteborg central – ljudet slog emot mig, jag fick svårt att orientera mig – ovan vid att se så mycket folk på samma plats. Här fanns alla sorters människor, avsked och glada återseenden. Skrikande barn, skrikande försäljare. Jag bad om hjälp att hitta gästhuset där jag skulle spendera natten. Promenaden till Chalmers på morgonen gav mig så många intryck. Höga byggnader och märkliga sätt att ta sig fram. Staden luktade fisk, hav och häst.”

/ Team WoK



Sex snabba med två nya

$
0
0
emmaojohanna

Emma Frisk och Johanna Nilsson, nya bibliotekarier i Team Användarservice och Lärmiljöer.

Hej Emma,
vilket var ditt senaste jobb? Folkbibliotekarie på Älvstrandens bibliotek.
Varför sökte du dig till Chalmers bibliotek? Kuggen lockade. Lindholmen är ett spännande område och det verkade intressant att se vad man kan göra där, kring institutionerna och näringslivet, på ett bibliotek som riktar sig till studenterna.
Favoritplats i Göteborg? Tippen vid Eskils kanal i Västra Frölunda. Det var en soptipp förr i tiden. Marken är förorenad och den går inte att bygga på. Nu rastar folk sina hundar där. Dit går jag någon gång i veckan. Jag tycker om blandningen av skog, sjöbodar och hav.
Vad skulle boken om dig heta? Förnuft och känsla, om jag får ta en titel som redan finns.
Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv? Gillian Anderson. Hon är feministisk och jag gillar henne i The Fall.
Vad gör dig arg? Orättvisor och människor som är som Donald Trump.


Hej Johanna,

vilket var ditt senaste jobb? Gymnasiebibliotekarie på Hvitfeldtska.
Varför sökte du dig till Chalmers bibliotek? Det var dags att prova någonting nytt och det verkar roligt att jobba på universitetsbibliotek. Chalmers har bra rykte.
Vad gör du en ledig dag? Min senaste lediga dag sov jag mest. Annars promenerar jag, umgås med familjen och läser gamla deckare från 40- och 50-talet. Jag tycker om pusselelementet i deckaren, att lista ut vem mördaren är.
Vad skulle boken om dig heta? På äventyr med Johanna.
Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv? Judi Dench. Jag vill bli som hon, så om hon kan bli som jag, så hade vi kanske kommit varandra lite närmare.
Om du fick ta med dig en sak till en öde ö, vad skulle det vara? En Swiss army knife. Jag hade kunnat tälja en flotte och hade haft en korkskruv till alla flaskor med rom som flyter upp vid strandkanten.

/Sofia Andersson


BLOGGSERIE om KUGGEN LEARNING COMMONS: DEL 1 – Spänningen är olidlig

$
0
0

Planeringen inför Kuggen Learning Commons öppnande är på väg in i sitt slutskede. Om knappt en månad slår vi upp dörrarna för Chalmers biblioteks satsning på lärmiljöer ute på Lindholmen.

kuggentrappan

MÖTEN. Kuggen ska fungera som arena för gränsöverskridande samarbeten. Det är en plats för lärande och sökande, vägledning och support.

Utanför våra fönster står hösten i full prakt, för varje dag uppstår en ny utsikt när trädkronorna gradvis förändras. I Lindholmenbibliotekets nuvarande personalrum samlas en, sedan höstterminen, nybildad arbetsgrupp där var och en av deltagarna återspeglar Chalmers biblioteks olika avdelningar och dess verksamheter. Denna sammansättning är både väsentligt och berikande för gruppens uppdrag, här är perspektivet brett och engagemanget högt.

Kaffekopparna fylls på och fikabrödet går bordet runt. Det är viktigt att fylla på med energi med jämna mellanrum, när det är många punkter som skall avhandlas. För dagen ligger fokus på själva invigningen, torsdagen den 1 december. Detta kommer bli ett fint tillfälle att presentera oss själva och ge ett smakprov på vad som komma skall. Att synliggöra den potential projektet besitter och fira att det äntligen är igång. Samtidigt är det en dag för att möta er, våra användare, och välkomna er till ett nytt sammanhang där vi ser fram emot ert deltagande och inflytande i processen.

Kuggen Learning Commons är skapat för att fungera som arena för gränsöverskridande möten och samarbeten. En plats för lärande och sökande, vägledning och support. Ett tillfälle för att finna inspiration, synliggöra sitt arbete/sin forskning eller bara komma till ro.

Några hundra meter från arbetsgruppens möte pågår byggnationen för fullt på Kuggen. Ett nytt landskap växer således fram med betoning på funktion, tillgänglighet och flexibilitet. Ett landskap som gruppens deltagare inte kan låta bli att besöka när så ett tillfälle bjuds, bara för att se vad som hänt där sen sist.

Om några veckor stänger Lindholmenbiblioteket och Kuggen Learning Commons tar istället vid, en ny verksamhet med en annan färgpalett. En ny profil.

(Nedan följer några bilder för den nyfikne som, likt oss, knappt kan vänta)

Klicka här för bildspel

Vi som arbetar med detta projekt vill passa på att bjuda in till denna invigning. Vi ser fram emot att träffa er där, och självklart äta en bit tårta tillsammans! Torsdag 1 december klockan 12:30 inleder vi med lite förmingel, klockan 13:00 startar invigningen, varmt välkomna!

/Kuggengruppen


Stort intresse vid Kuggen-invigning

$
0
0

Förberedelserna har gått varma i månader. Följ med under invigningsdagen av Kuggen – Sveriges första lärandetorg.

11.40.
Nedräkningen är nere på noll. Tårtorna står uppradade. Kuggen – Chalmers bibliotek lyder texten i glasyr. Kön ringlar sig lång. Hundratals nyfikna besökare har kommit för att inviga bibliotekets senaste initiativ och verksamhet.

12.15.
Matilda Wikman läser andra året på Ekonomi- och produktionsteknik. En del av studietiden spenderas ute på Lindholmen.
– Det ser verkligen jättefint ut här. Lugnt och fräscht. Det behövs fler studieplatser här ute, säger hon, balanserar sin tårtbit på papperstallriken och slår sig ned vid ett av borden på källarplan.

12

Ehsan Behrouzian, doktorand på institutionen för Energi och Miljö i premiären av programpunkten "Kuggfrågan". 4 5 3 Utsikt mot älven. 6 Bottenplan. 15 11

13.05.
Musiken skruvas ned. Sorlet tystnar och folksamlingarna skingrar sig mot kanterna. Fokus flyttas till platsen framför den cirkelformade informationsdisken. Där står en julgran, ett mikrofonställ och rektor Stefan Bengtsson.
– Kuggen är en byggnad som sticker ut och väcker uppmärksamhet här i stan. Det är roligt att vi nu också skapar en verksamhet med samma syfte inuti. Det handlar om skapandet av framtidens lärandemiljöer, säger han och fortsätter:
– Världen förändras. Den digitala utvecklingen går fort och vi behöver fundera på hur våra lärmiljöer ska se ut framöver. Hur understödjer vi studenters lärande?
Frågan lämnar plats för eftertänksamhet. Kuggen är ett av svaren. Sveriges första lärandetorg, på engelska learning commons, blir en mötesplats där relationer mellan studenter, forskare, näringsliv och intresserad allmänhet byggs. I en öppen och kreativ miljö ska det skapas förutsättningar för utveckling.

13.10.
Daniel Forsman, bibliotekschef, tar avstamp i tanken om just mötet mellan människor och information.
– Det är vad ni ser manifesterat omkring er. Viljan att hjälpa kännetecknar Chalmers bibliotek. Det här kommer att bli navet, hjärtat, av campus Lindholmen och det är därför så roligt att få förklara Kuggen invigd, säger han.

"Kuggfrågan" lockade publik. Rolf Johansson, systemutvecklare, beundrar julstjärnan och utsikten i ett av Kuggens grupprum. Selam Chernet, doktorand på institutionen för Energi och Miljö.

14.10
Forskaren Christina Rehn från institutionen för Fysik gör entré i ”Kuggfrågan”. Temat är ”Stora problem för små sensorer”. Hon gestikulerar vilt, bjuder upp bibliotekets Pontus Kjellberg från publiken som en hjälpande hand. Allt för att blåsa liv i sin forskning.
Vi sitter i gradängsalen. Den rymmer 50 platser och ska i fortsättningen husera programpunkten, där doktorander kan presentera och sprida sin forskning till intresserad allmänhet. ”Kuggfrågan” är utformat som akademiska kvartar under lunchtid.

16.05.
Tårtan, dagen och väntan är slut. Nu ska verksamheten blomma ut på riktigt. Användarnas röster kommer att spela stor roll i framtagandet av den ultimata verksamheten. Vad vill du se, höra och delta i? Förslag mottages tacksamt av ”Kuggen-gruppen” som nås via kuggen.lib@chalmers.se.

/Sofia Andersson


Välkommen Mikael – ny studentmedarbetare

$
0
0

mikaelb

Hej Mikael Bergqvist, student på Samhällsbyggnadsprogrammet och ny medarbetare på Chalmers bibliotek. Hur kommer det sig att du sökt jobb här?
– Det verkar vara en kul miljö med studenter från olika delar av världen. Man kan säkert skapa roliga relationer i det här jobbet.

Vad har du för relation till Chalmers bibliotek i dag?
– Jag kommer hit för att fokusera, eller om jag vill hitta någon intressant bok. Ofta utanför studierna.

Du letar alltså inte bara efter kurslitteratur?
– Jag vill lära mig mer saker än bara det jag pluggar. Och ni har så många speciella böcker. Vi har också haft många möten med föreningen i biblioteket.

Vad är det för förening?
– Chalmers Students for Sustainability heter den och förespråkar hållbarhet. Vi anordnar bland annat Food Rescue, där vi får mat som butiker tänker slänga. Vi lagar den tillsammans och gör folk medvetna om att den går att äta. Vi håller också i Innovation for Integration, där vi träffar flyktingar och gör olika aktiviteter tillsammans med studenter. Reflecting Engineer är ytterligare en grej, där vi bjuder in föreläsare som pratar om hållbarhet.

Om dina kompisar skulle beskriva dig med tre ord, vad skulle de säga då?
– Spontan, konstig och filmnörd.

Ska du gå på Göteborgs Filmfestival nästa vecka?
– Definitivt. Jag gillar all möjlig film men just nu är det mycket drama.

Om du fick ta med dig en sak till en öde ö, vad skulle det vara? En film?
– Ja, kanske. Fast hur skulle jag kunna titta på den? En filmkamera kanske… nä. Jag svarar en kokbok, som beskriver vad jag kan laga på ön. Det skulle vara skönt att åka till en öde ö faktiskt. Man hade nog lärt sig mycket om sig själv.

Om du fick vara någon annan för en dag, vem skulle det vara?
– Jag har alltid tyckt att läkare verkat vara ett intressant yrke. Så jag hade velat vara en i Läkare utan gränser under en dag.

/Sofia Andersson


Kvinnor i fokus under Wallströms besök

$
0
0

Kvinnor, fred och säkerhet. Det stod på agendan när Margot Wallström gästade lärandetorget Kuggen för att skriva historia på Internationella kvinnodagen.

– Nothing about them without them måste vara grundregeln, säger den svenska utrikesministern.

 

Gradängsalen är riggad. Svarta lakan hänger över fönstren, på bordet står en dator med tillhörande webbkamera och bredvid den en svensk flagga, som Kuggengruppen omsorgsfullt placerat där Margot Wallström snart ska sitta.

Rektor Stefan Bengtsson cirkulerar i väntan på att hälsa utrikesministern välkommen. Sex stycken biblioteksmedarbetare står utspridda i informationsdisken. Stillheten avbryts snart av en rad bestämda steg genom entrédörrarna. I mitten av klanen av mörk- och finklädda män, går Margot Wallström. Hon ler brett mot alla som söker ögonkontakt. Efter en 30 sekunders lång rundtur i bibliotekets lokaler, tar de sikte mot gradängsalen. Här ska det skrivas historia.

För första gången någonsin ska ett digitalt möte mellan kvinnliga utrikesministrar hållas; de från Sverige, Argentina, Kenya, Lichtenstein och Panama. Mötet sänds samtidigt live på Utrikesdepartementets Twitter, Youtube och Facebook.

”Feminism betyder att kvinnor och män ska åtnjuta samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter i samhället. Det är så enkelt. Och tänk så krångligt det blivit ändå” säger Margot Wallström.

 

”Hej Margot, vad har du gjort idag?” frågar Lichtensteins utrikesminister Aurelia Frick. Hon är iklädd en rosa ”pussyhat”, den numera världskända mössan med kattöron som nyligen blev de amerikanska kvinnornas protest mot president Donald Trumps sexistiska kommentarer. Margot Wallström berättar om sin dag. Först ett besök hos Göteborgs universitet, sedan hos den ideella organisationen Terrafem* och nu på Chalmers, där hon är hedersdoktor.

– Det är alltid roligt att komma hit av den anledningen, säger hon efter att sändningen avslutats.

På Chalmers webb finns bakgrunden till att just Margot Wallström utnämndes till hedersdoktor år 2001. Anledningen är att hon ”representerar svenskt miljöpolitiskt arbete på ett kunnigt, engagerat och sakligt sätt”. Hon benämns också som en god kvinnlig förebild på ledningsnivå i Europa.

 

De uppkopplade ministrarna småpratar medan tekniken testas inför livestart. Vi blir påminda om att de är helt vanliga människor, som pratar om helt vanliga saker. De stämmer av vad klockan är hos varandra, hur de mår och bekräftar vilket bra initiativ livesändningen är. I Utrikesdepartementets kanaler syns snart små fönster med varje lands minister.

Margot Wallström hälsar alla välkomna till nu, då vi ska prata om vår gemensamma politiska agenda. Det ska ske genom att föra dialog, samarbeta och byta erfarenheter. Antalet tittare ökar per minut, 130, 150, 200, samtidigt som teknikriggarna pustar ut.

 

Klicka här för bildspel

 

Internationella Kvinnodagen ska firas genom att följa upp aktuella frågor, tycker Margot Wallström. Många brister, så som mäns ostraffade våld mot kvinnor, ska synliggöras och uppmärksammas. Det är ett problem som ”förenar” oss.

– Vi har en lång väg kvar i många avseenden. Kvinnor är fortfarande inte en del av många fredsförhandlingar. Vi har gett stöd till en grupp syriska kvinnor men de är en kommitté vid sidan av och i förhandlingarna sitter bara män. Hur ska det skapas en bra framtid för Syrien, när bara männen bestämmer? Samhället ser inte ut så. Nothing about them without them måste vara grundregeln, säger Margot Wallström.

Hon poängterar också vikten av att låta kvinnor få diskutera saker utan män ibland, även om de så kallade ”kvinnofrågorna” inte är många. Då behövs, enligt Wallström, den typen av möten som hon skapat genom nätverket.

 

På Chalmers jobbas det aktivt med att säkerställa att kvinnor och män har samma möjligheter till karriär, menar Stefan Bengtsson. Den 8 mars må vara över om några timmar men arbetet med en god arbets- och studieplats för både män och kvinnor fortsätter.

– Egentligen är det tokigt att det finns en speciell dag, vi måste uppmärksamma jämställdhet varje dag. Samtidigt är Internationella Kvinnodagen ett bra tillfälle att alldeles särskilt reflektera över hur vi ska bygga ett mer jämställt samhälle, säger Stefan Bengtsson.

/Sofia Andersson

 

*Terrafem är en ideell feministisk organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. De anser att mäns våld är den yttersta konsekvensen av könsmaktsordningen, som systematiskt underordnar gruppen kvinnor till förmån för gruppen män.


Tio snabba med Anna

$
0
0

Anna Bolling är ny administratör för institutionen Vetenskapens kommunikation och lärande.

Hej och välkommen. Hur kommer det sig att du hamnade på CLS?
– Jag jobbade först som institutionsadministratör på Bioteknik i kemihuset. När jag fick höra om tjänsten här blev jag väldigt intresserad, bland annat för att ni arbetar lite mer modernt än andra etablerade institutioner, genom de agila arbetsmetoderna till exempel.

Beskriv dig själv med tre ord.
– Glad, nyfiken och prestigelös.

Om du fick ta med dig en sak till en öde ö, vad skulle det vara?
– Första tanken var min man, men han är ju ingen sak. Nästa tanke var en flaska vin. Tanken efter det är en kniv. Det skulle vara mer praktiskt. Och långsiktigt.

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?
– Meryl Streep hade fått jobbet. Helen Mirren är också bra, men Streep har gjort bättre filmer.

Vad skulle boken om dig heta?
 Det får bli en trilogi: Annas adventures in wonderlandWar and peace och The Divine Comedy.

Om du fick lyssna på en låt resten av ditt liv, vilken skulle det vara?
– Jag lyssnar på allt från jazz, reggae, techno till och Black Sabbath eller Bowie. Det beror på vilket humör jag är på. Jag gillar inte tanken på att lyssna på en enda låt för resten av livet, då har jag det hellre tyst omkring mig.

Vad gör dig arg?
– Folk som är elaka mot oskyldiga barn och djur.

Vad för dig att skratta?
– Jättemycket. Hela livet känns som en komedi ibland. En mörk komedi. Stand up är roligt och det är någonting jag saknar från tiden jag bodde i London. Det finns inte så mycket sånt i Göteborg, och när det väl händer säljer det ju slut så fort.

Du bodde i London i 18 år, hur kommer det sig att du flyttade hem?
– Det är länge, och jag känner mig fortfarande lite svengelsk ibland. Jag ville vara närmre familjen. Här är man nära både natur och kultur/uteliv och har generellt en bättre livskvalitet tycker jag.

Var tycker du om att vistas i Göteborg?
– Väl inne i stan finns ju en massa mysiga caféer och barer. Jag tycker också om att vara ute i naturen, inåt skogen och utåt havet. På våren och sommaren gillar jag att gå genom vackra Botaniska eller upp i Änggårdsbergen.

/Sofia Andersson


New term at Kuggen

$
0
0

Dear students, new and old – welcome to our second semester in Kuggen!

December 1st 2016 we moved into Kuggen from Patricia, and changed lots about what we do, how we do it, and all because of you, the users. We are in a one year long project to develop the Kuggen Learning Common, and what we want to and can do with this place. Besides using our own competence and our colleague’s experiences from near and far, the most important part is including you, because you are the reason we are here.

For background to the project, you can read our other blogposts about Kuggen (in Swedish) here.

You might have had us librarians walk up to you to ask you questions, or you might have filled in the group study room forms, or you are one of the many who has left a note in our red suggestion box. To all of you, thank you!

We read everything, take everything into consideration. We cannot do everything, due to different reasons, and some things take time. Below we mention some of the reasons, but more importantly, things we have done on request by you.
If you wonder where all these places we will mention are, use the Chalmers map (also available as an app for iOS and Android) maps.chalmers.se

Coffee (+ kitchen)
As major coffee enthusiasts ourselves, we know the importance of this heavenly drink. Fortunately, there are several places around us that can help you with this! During office hours, you can find coffee both at Kokboken and at L’s kitchen, and after hours at Pressbyrån (one which is open until 20:30 on weekdays).

Since you and we both like our new furniture so much, we advise our users to take their lunch outside of our facilities. If you’re looking for a place to warm and eat your own food, there are three student kitchens in Jupiter.

Printing
The previous printer was old and bad, and ended up with some hilarious responses:

That was a temporary solution, and since March we now have a printer from this millennia! This printer includes, on your request, A3-printing, color printing option, double-sided printing, scanning to email, and we’re working on getting it to copy as well.

Open hours
Our current opening hours are weekdays 8:00-17:00, and “meröppet” (extended opening hours) with Chalmers keycard/student union card until 22:00. Kuggen is staffed 8:00-17:00.

This is one of the most asked for development areas, to either keep open during weekends or even 24/7. We can tell you right away that we will not in the near future keep open 24/7. But we are looking at weekends now, and with the spring semester in the books we can evaluate it. There are also additional costs with extending the opening hours, even without staff.

Computers and books
The things that are not coming back as they were.

With about ten different computer labs in Jupiter-building, we decided to use our space for more flexible workspaces. If you have a laptop, you can connect to one of your screen-tables, on the entrance floor and in our group study rooms.

The books are still here, only in stacks or at the Main Library. Request and you shall receive! Remember, few things in life comes instantly, the same with books. Be proactive!

We are working on showcasing books and theses, and will try this during the autumn.

Silent area
More or less silent areas are requested by you, and we understand that it is important. It is not easy to close of parts of our facilities, also since we share the house with other organizations. We also want to promote meetings between people, so this is a livelier place than most traditional libraries. A complete silent reading room is available at the Main Library. If you want earplugs you can get those from the library reference desk.

Other
– A wall clock is on our to-buy-list, and will soon be on a Kuggen wall near you.
– Adapters of various sorts, soon including the new USB-C, can be borrowed from the library reference desk.
– The lightning arrangements both on 2nd and bottom floor are under investigation, after your feedback.
– The group study rooms are popular, book them in advance at http://mrbs.lib.chalmers.se.We librarians are here for you! If you have questions, opinions, feedback, suggestions – come to us! We will do what we can to help you. If we are away or busy, you can always put a note in the red box or send us an email: Kuggen.lib [a] chalmers.se

Welcome!

/Kuggengruppen



Sex snabba med tre nya

$
0
0

Varmt välkomna till Chalmers bibliotek, nya studentmedarbetare!

123

Alexander Zimmerman och Özlem Temur.

 

Alexander Zimmerman, 26, pluggar andra året på Samhällsbyggnadsteknik.

Vad jag vet om Chalmers bibliotek sedan tidigare: Det är ett trevligt ställe att komma till och koppla av på. Det är skönt att lämna institutionen ibland. Biblioteket har fräscha lokaler.

Mitt bästa studietips: När jag pluggade mitt basår lärde mig ett tips – att om du lurar sig själv att det du läser är superroligt och intressant så blir det sant. Du måste bara ljuga tillräckligt länge och hårt. Under de första tre läsperioderna funkade det knepet bra.

Favoritplats i Göteborg: Utbybergen. Därifrån ser man hela stan. Annars trivs jag väldigt bra på campus.

Det gör jag en ledig dag: Kommer knappt ihåg sist jag hade en ledig dag, men jag gillar att springa i skogen eller gå på gymmet. Jag har tre extrajobb: på Hornbach, som snickare och SI-ledare på Chalmers.

Om jag fick ta med mig en sak till en öde ö: Björnbärsbuske, för jag älskar björnbär. Den hade jag odlat och överlevt på. Min mamma klippte ned alla buskar så blev inga bär i år.

Den skulle spela huvudrollen i filmen om mitt liv: Arnold Schwarzenegger. Han är ascool.

 

Özlem Temur, 22, går fjärde året på Bioteknikprogrammet.

Vad jag vet om Chalmers bibliotek sedan tidigare: Jag har alltid sett biblioteket från ett studentperspektiv. Jag brukar plugga här varje dag efter skolan. Stämningen är härlig och jag blir motiverad av att se andra plugga. Sen finns det ju mycket material för både studenter och forskare.

Min bästa pluggmusik: Jag brukar bara lyssna på musik när jag skriver och antecknar. När jag läser vill jag koncentrera mig i tystnad.

Mitt bästa studietips: Jag tror att alla behöver hitta sin egen studieteknik och göra upp ett schema för hur man pluggar. Om du sitter fast i flera timmar med ett mattetal, så är ett tips att hoppa det så länge och fråga en lärare.

Favoritplats i Göteborg: Haga. Det är mysigt där.

Det gör jag en ledig dag: Jag tar det lugnt på morgonen och sen fikar jag med en kompis eller min syster. Annars shoppar jag. Är det regnigt vill jag kolla på serier.

Om jag fick ta med mig en sak till en öde ö: Det finns flera aspekter. Om jag vill rymma, så är en båt bra. Annars behövs ju en dunk vatten. Eller så hade jag tagit med mig en oändlig bok. Eller en bra vän.

1234

Roya Eivazi.

Roya Eivazi, 21, pluggar första året på Bioteknik.

Förväntningar på jobbet som studentvakt på Chalmers bibliotek: Det känns bra att ha ett jobb på campus. Nu jobbar, pluggar och bor jag i Johanneberg. Allt är nära och jag kommer kunna hoppa in när ingen annan kan.

Vad jag vet om Chalmers bibliotek sedan tidigare: Jag har pluggat här en hel del. Då har jag mest behövt studiero och någonstans att sitta där det finns grupprum och bra belysning.

Favoritplats i Göteborg: Super-sushi. Det är väldigt litet men alltid lång kö, eftersom sushin är så god.

Min bästa pluggmusik: Någonting jag inte kan sjunga med i eller dansa till. Annars älskar jag dancehall och hiphop.

Om jag fick ta med mig en sak till en öde ö: Netflix. Eller oändligt med Spotify-premium.

/Sofia Andersson

Viewing all 29 articles
Browse latest View live